Resi Penders Counseling & Business Support
 
         

Competentieontwikkeling: Het coachen op competentieontwikkeling is het coachen op ijsbergen

Competenties zijn kennis, vaardigheden en persoonsgebonden eigenschappen, die een individu bezit en die zichtbaar (kunnen) worden door het gedrag dat hij vertoont. Competenties zijn nodig om een bepaald doel te bereiken, om in een bepaalde rol, functie te opereren. Competentieontwikkeling is het ontwikkelingstraject dat je doorloopt, waarbij je functioneren verbetert doordat je aan de ontwikkeling van de competenties werkt.

Kennis en vaardigheden kunnen getraind worden, bijvoorbeeld door middel van opleidingen, cursussen, trainingen etc. Het resultaat is snel zichtbaar/merkbaar. Anders is dit bij persoonsgebonden eigenschappen. Iedereen bezit een unieke combinatie van persoonseigenschappen; zij zijn karakteristiek voor een persoon. Dit zijn weliswaar tamelijk ‘vaste’ kenmerken, maar dat wil niet zeggen dat je kunt verschuilen achter “zo ben ik nu eenmaal”. Ook deze persoonsgebonden eigenschappen zijn te veranderen/ontwikkelen. Ieder mens heeft in zijn leven van doen met conflicten. De ervaring die je daarmee opdoet, de manier waarop je ermee omgaat en wat je eruit leert, vormt je en schaaft als het ware je karakteristieke eigenschappen bij of doet ze zelfs groeien. Hier bewust van worden en gebruik van maken is het proces van competentieontwikkeling.

Door middel van gesprekken ga ik als coach/counseler samen met jou op pad om die karakteristieke eigenschappen te onderzoeken, in kaart te brengen en uit te zoeken op welke manier je je het prettigst voelt. Als je goed in je vel zit, je goed voelt bij jezelf, kun je het beste functioneren, zowel op je werk als in je privé leven. Op deze wijze help ik je jezelf te helpen.

Na een intakegesprek worden doelen gesteld en wordt samen afgestemd in welke frequentie de coach/counselgesprekken zullen plaatsvinden.

Webdesign: Thijs van Bree